Dobry apetit! Smacznego!

Bułgaria to piękny kraj, o czym już wcześniej pisałyśmy, ale przecież piękno to nie tylko zabytki i malownicze krajobrazy. Dopełnieniem tego jest z całą pewnością aromatyczna kuchnia bułgarska, o której teraz słów kilka.

Tradycje kulinarne w Bułgarii sięgają odległych czasów, bo już przed naszą erą zaczęły się one kształtować w oparciu o podstawowe produkty żywnościowe wówczas używane. Wiele osób uważa, że kuchnia bułgarska jest wręcz tożsama z grecką, turecką i macedońską, ale przecież tak nie jest. Bułgarzy są indywidualistami, którzy stworzyli swoje wyjątkowo pyszne potrawy, z którymi się utożsamiają.
Najbardziej znaną potrawą pochodzącą z terenu Bułgarii jest czorba – czyli gęsta zupa, gotowana bardzo długo na wolnym ogniu. Jest to pikantna zupa fasolowa, której wyjątkowego smaku nadaje bukiet ziół składający się w głównej mierze z mięty, pokrzywy i cząbru. Dodatkowo aby nadać jej nieco pikantnego smaku, musi się w niej znaleźć mała, czerwona, najlepiej opieczona mała papryczka oraz kilka ząbków czosnku. Czorba jest niezwykle rozgrzewająca i syta, co czyni ją jedną z ulubionych potraw Bułgarów.

Sałata szopska, bo o niej teraz mowa to ulubiona przystawka Bułgarów, która często jest też serwowana jako dodatek do mięsa. Do jej przygotowania wykorzystuje się pokrojone, świeże pomidory, ogórki, cebulkę, czerwoną paprykę oraz słony ser szopski. Ważnym wykończeniem dla tej potrawy jest lokalna oliwa z oliwek oraz świeżo pokrojona natka pietruszki. Jej nazwa wywodzi się od Szopi, czyli mieszkańców Sofii, bo tak w języku lokalnym się ich nazywa.

Sałata szopska 1

Warto spróbować też typowych dań mięsnych z dodatkiem baraniny, która zawsze gości na stołach w bułgarskich domach. Koniecznie trzeba spróbować potrawy o ciekawej nazwie – gjuwecz. Jest to potrawa w głównej mierze z mięsa z dodatkami, ale najważniejsze przy jej przyrządzaniu jest to, aby wszystkie składniki w niej zawarte były długo duszone w glinianym naczyniu. Do jej przyrządzenia potrzebne jest mięso wieprzowe lub jagnięce oraz duża ilość warzyw takich jak marchewka, ziemianki, papryka oraz fasolka szparagowa.
Z innych dań typowych dla Bułgarii należy wymienić Kjuftetę, czyli małe kulki mięsno – warzywne. Do ich przygotowania używa się mięsa drobiowego lub wieprzowego, które miesza się z posiekaną cebulką i natką pietruszki. Serwowane są zazwyczaj z sałatą szopską oraz świeżymi warzywami. Najlepiej smakują przyrządzone na grillu, co dodaje im niezwykłego aromatu i soczystości.
W upalne dni Bułgarzy raczą się chłodnikiem o nazwie tarator. Jest to zupa podawana na chłodno na bazie jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku, koperku, oliwy oraz co zaskakujące… orzechów włoskich, które nadają aromatu tej potrawie. Bardzo często tarator jest też podawany jako przystawka.
Na Bałkanach jada się również odpowiednik naszych „gołąbków” nazywany w Bułgarii sarmi. Wykonanie tej potrawy polega na połączeniu ryżu z podsmażonym mięsem i cebulką. Następnie farsz ten zawijany jest w liście winogron, buraków oraz kapusty. Warto wspomnieć, że jest to tradycyjna potrawa wigilijna na bułgarskim stole, ale wówczas nie dodaje się do niej mięsa.

sarmi

Ale jedzenie to nie tylko przecież obiad, bo deser też być musi. Tu warto polecić niezwykle słodkie ciasto nazywane bakławą. Jest to deser rozpowszechniony na całych Bałkanach, ale w Bułgarii smakuje wyjątkowo. Ciasto to tzw. kora bałkańska, czyli coś na wzór ciasta francuskiego, które każdy zna. Nadzienie powstaje przeważnie z pokrojonych orzechów wymieszanych z cukrem, miodem i migdałami. Po przełożeniu ciasta, polewa się go lukrem, co nadaje mu jeszcze większej słodyczy. Bakławę podaje się na ciepło lub zimno w  zależności od preferencji.

Bakława

A na koniec warto dla lepszego trawienia skosztować lokalnego trunku nazywanego rakiją. Jest to alkohol narodowy na całych Bałkanach, produkowany z śliwek, winogron, płatków róż, moreli, brzoskwiń a nawet fig. Zdarza się niekiedy, że trunek ten jest bardzo mocny, gdyż zawartość alkoholu przewyższa 60%!

Rakija

 

Ponieważ było nam już tęskno do bałkańskich smaków, a do kolejnego wyjazdu jeszcze daleko, w czwartek odwiedziliśmy restaurację Bałkanica w Krakowie na ul. Czystej 3. W tym fantastycznym miejscu można nie tylko poczuć atmosferę Bałkan, ale także spróbować wyśmienitej kuchni każdego kraju tego regionu tzw. mixu bałkańskiego. Osobiście z kuchni bułgarskiej polecamy Wam na przystawkę dolmadakie, faszerowanego bakłażana i Sałatę Szopską. Jeżeli chodzi o zupy bardzo smakowały Nam: zupa z czerwonej soczewicy, Ciorba de Vacuja z kuchni bułgarskiej, a z zup kuchni chorwackiej – Riblja juha. Daniem głównym były bułgarskie Karnacze oraz chorwacki burger Zagrzeb. Desery były również w klimacie bułgarskim czyli Domowa Baclava, Bałkanica i Mus Czekoladowy z Porzeczkami. Warto spróbować równie znakomitych napojów takich jak Domowy Ajran, Kawa, Bułgarska Herbata, Lavov (32%), Pelinkować Orange (24%) i Svatovsky Kruskovać (35%) 😉

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać do spróbowania powyższych smakołyków, które najlepiej smakują na ziemi bułgarskiej. Cóż więcej rzec… Dobry apetit!

Rakija 2