Smak Ukraiński

Ukraina to nie tylko piękne zabytki i malownicze krajobrazy, ale przede wszystkim pyszna kuchnia, która obfituje w moc różnych pyszności. Żeby przypomnieć sobie niedawną podróż do Lwowa, udaliśmy się w okolice krakowskiego rynku do restauracji, gdzie serwowane są tradycyjne dania kuchni ukraińskiej. Na początek każdy z Nas zamówił aromatyczne i rozgrzewające zupy, wśród których nie mogło zabraknąć oczywiście barszczu ukraińskiego, juszki grzybowej z haluszkami oraz solanki mięsnej po lwowsku.

O barszczu ukraińskim z pewnością każdy słyszał, ale pewnie nie każdy wie jak on powstaje. Głównym składnikiem są oczywiście buraczki ćwikłowe z których gotuje się aromatyczny wywar na mięsie. Następnie dodaje się groch, ziemniaki, marchewkę oraz kapustę i cebulę. Dopełnieniem wszystkiego jest odrobina śmietany która dodaje aksamitnego smaku całości, a wszystko to posypane jest świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

barszcz_juszka_solanka2

Kolejną zupą jaką chcieliśmy spróbować była juszka grzybowa z haluszkami. Niezwykle rozgrzewająca zupa grzybowa, swoją konsystencją przypominająca rosół z dużą ilością warzyw i leśnych grzybów. Dodatkiem do niej są wyżej wspomniane haluszki czyli małe kluseczki z dodatkiem ziemniaków, które są wspaniałym uzupełnieniem całości. Zupa ta polecana jest dla prawdziwych miłośników grzybów, ponieważ ich aromat i smak jest dominujący w tej potrawie.

Oczywiście nie mogło również zabraknąć tradycyjnej, sycącej zupy o nazwie solanka ukraińska. Jest ona bardzo tłusta i dość „ciężka” ale za to bardzo pożywna. To zupa typowo chłopska, czyli powstaje z tego co każda gospodyni ma w lodówce. Składa się ona w głównej mierze z różnych mięs takich jak: boczek, karkówka, łopatka, biała kiełbasa a uzupełnieniem wszystkiego są warzywa wśród których nie może zabraknąć marchewki, ziemniaków, pietruszki, papryki, cebuli i oliwek. Zupa ta jest niezwykle popularna na Ukrainie ale i również w Rosji skąd się wywodzi. Solankę podaje się zazwyczaj z łyżką gęstej śmietany, plasterkiem cytryny oraz świeżo posiekaną natką pietruszki.

Po zupach jak przystało na prawdziwe ukraińskie jedzenie, przyszła pora na drugie danie. Wpierw na stole pojawiły się tradycyjne pierogi z farszem ziemniaczanym. Wyglądem przypominają bardzo, tradycyjne polskie pierogi, ale cały ich sekret kryje się w farszu, który powstaje z ziemniaczanego puree z dodatkiem podsmażonej na złoty kolor cebulki, boczku oraz koperku. Podaje się je polane roztopionym tłuszczem z dodatkiem cebulki.

pierogi_kruczeniki

Kolejną potrawą którą zamówiliśmy, były kruczeniki po mukaczewsku, których nazwa była dość tajemnicza i nic nam za bardzo nie mówiła. Jak się okazało jest to mięso cielęce faszerowane zasmażaną, kiszoną kapustą z dodatkiem boczku. Wszystko podane z aksamitnym sosem pomidorowym, który był dość pikantny ale był wspaniałym uzupełnieniem całości.

Oczywiście to jeszcze nie wszystko, ponieważ zainteresowała Nas potrawa, którą dostali goście z sąsiedniego stolika a
mianowicie gliniane naczynie przykryte świeżo zapieczonym ciastem, przypominające wyglądem bułkę. Także zamówiliśmy „to coś”, którego prawidłowa nazwa jak się okazało to żarke, czyli gulasz z warzywami zapiekany pod ciastem chlebowym. Gulasz ten to mieszanka grubo pokrojonych kawałków mięsa z dodatkiem warzyw (pomidory, papryka, cebula) w gęstym sosie a wszystko to było skryte pod „czapką” z chleba, którą było bardzo ciężko ściągnąć ze względu na wysoką temperaturę. Całość razem z naczyniem glinianym jest zapiekana w bardzo wysokiej temperaturze, co skutkuje tym, iż żarke podczas podawania do stołu jest bardzo gorąca.

zarke3

Po tak urozmaiconym obiedzie przyszła pora na iście ukraiński deser. Na Naszym stole pojawiła się pascha ukraińska, która była bardzo ciekawie i oryginalnie podana. Tradycyjna pascha powstaje z twarogu, który jest mieszany z odrobiną mleka, surowymi jajkami oraz różnymi bakaliami (orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa), na kremową, jednolita masę. Kształtem pascha powinna przypominać tradycyjną babkę wielkanocną. Można ją również podawać z bitą śmietaną, lodami lub roztopioną czekoladą. Ponadto świetnie komponuje się z lwowską kawą, której smak idealnie współgra z smakiem paschy.

Oprócz paschy, postanowiliśmy również spróbować ciasta „Łesi” z jabłkami, które jest odpowiednikiem polskiej szarlotki. Kruche ciasto z dużymi kawałkami jabłek, posypane cukrem pudrem, smakowało wyśmienicie i było idealnym zakończeniem obfitego, ukraińskiego obiadu. Potrawy były bardzo smaczne, świeże i podane w bardzo gustowny sposób, co było miłe dla oka.

pascha2

W wolnej chwili, polecam spróbowanie tych wspaniałych ukraińskich potraw, które można przygotować samemu lub udać się do restauracji, gdzie będą one przygotowane według tradycyjnych, ukraińskich receptur.